Pandemisk høst

Vi skriver 2. November, høsten blåser vekk løvet fra bladene og jeg gjør som jeg gjør hver eneste dag. Sjekker mobiltelefonen min, går inn på aftenposten.no og vg.no, leser dagens nyheter. Nok en dag med covid-19 nytt på topp. Hvor lang tid skal det gå før pandemien er historie undres jeg … Men jeg innser kjapt, i dag også, at pandemien blir med oss langt inn i 2021.

Jeg leser smittetall hver eneste dag, de siste ukene har antall smittede økt brutalt. Fortsatt er noen områder mer utsatt enn andre, men de mindre utsatte områdene følger sakte, men sikkert etter.

Dagens overskrifter fra vg.no/2. november 2020

Utviklingen bekymrer meg, men den kommer ikke som noen overraskelse. Historiske data forteller oss hvordan en pandemi fungerer. Selv om samfunnet er mer moderne nå enn under spanskesyken så fungerer fortsatt virus på samme måte. Mutasjoner, endringer i viruset som kan gjøre det verre å lage vaksine. Virus muterer for å overleve, det er opp til oss å komme viruset i forkjøpet.

Survival of the fittest.

Mutasjoner kan ha mange forskjellige mekanismer. Alt fra hissigere sykdom til enklere smittespredning. Et virus må passe på å ikke bli for farlig, for da vil det dø ut for fort. Det må være akkurat passe hissig, slik at det skaper mest mulig ødeleggelse uten å ødelegge seg selv. Det vil ønske å spre seg lett i befolkningen, lage mange smittebærere.

Snikende … for mange ufarlig, for noen ekstremt farlig. Hvem er neste offer?

Det høres dystert ut, denne fortellingen. Men det er slik alle levende organismer fungerer. Vi har alle et ønske om å overleve, gjøre det beste ut av det livet vi har. Leve livet fullt ut. På den ene eller andre måten …

Før helgen leste jeg flere artikler om at det planlegges nye grottefester, både i Trondheim og Stokke. Mennesker som ønsker å leve livet sitt fullt ut, kose seg med venner. Rene buffeten for viruset vi har blitt så godt kjent med. Jeg har forståelse for at man er lei, jeg er også lei pandemi. Men hver smertelig klar over at du blir en del av et koldtbord som covid-19 vil kose seg med. Kroppsvæsker i nærkontakt, dårlig luft, høy partyfaktor, alkohol og kanskje ulovlige stoffer. Slike fester kan bli farlige på så mange måter.
Vi så hvordan det gikk sist det var grottefest. Da var det lite smitte i befolkningen, heldigvis. Men jeg vil minne om at Ullevål sykehus gikk i RØD beredskap midt på natten i ferieavviklingen for å kunne hjelpe alle ungdommene som var kullosforgiftet. Saken kan du lese her.
Det er en ekstremt krevende øvelse, bare så det er sagt.

Når man med overlegg, viten og vilje arrangerer grottefest og inviterer mange flere enn det man har lov til så må du være innforstått med at du utfordrer den nasjonale pandemiberedskapen. Det er samme sykehus, samme personell som skal ivareta kullosforgiftede som covid-19 syke. Og du som går på en slik fest risikerer å bli den som opptar respiratoren som den covid-19 syke skulle hatt.

Folkene bak respiratorene, bak smittebekledningen på sykehus, smittemottak og legevakter er slitne. Slitne av at retningslinjer utstedt av Folkehelseinstituttet, Regjering og Helsedirektoratet ikke følges. Det er ingenting som provoserer meg mer enn å høre noen si at de «driter i å følge retningslinjene» «korona er ikke farlig for meg». Nei, det er kanskje ikke det. Men sykehusene kan bare håndtere så mange med korona samtidig.

Vær med å begrense trykket på helsetjenesten!

Det er mange ledere rundt i norsk helsevesen som er fortvilet over situasjonen. Vi skal gi gode, trygge helsetjenester til alle, vi skal kunne håndtere smittepasienter og andre pasienter. Vi skal drive forsvarlig. Det er så mange ting som ikke er godt nok. Vi skulle vært flere folk på jobb, hatt flere pauser i løpet av dagen. Noen ganger er man så dehydrert når man kommer hjem etter en dag i smittetøy at det anses som uforsvarlig. Noen pasienter forteller ikke sannheten når man smittescreener. Ved å ikke være oppriktig skapes det uforsvarlige situasjoner.

Helsepersonell utsettes for smitte hver eneste dag, men får lite igjen for det. Vi får igjen for at vi er gode på hygiene – mest sannsynlig en årsak til at ikke mer helsepersonell har blitt smittet.

Dette er ingen dugnad for helsepersonell. Det er hverdagen. Og vi trenger at du ikke er så egoistisk. Du må tenke på de du har rundt deg, hver dag. Ikke bare familien, men de du omgås på butikken, på bussen, på jobb, på restaurant og på fest.

Pandemiens neste offer kan være noen som står deg nær, noen som får overført smitte fra deg på butikken, på bussen, på jobb eller på fest. Utfallet vet vi ikke på forhånd. Covid-19 er lunefull.

Hvordan kan du bidra? Det gjør du ved å:

  • ha god håndhygiene (vask hendene med såpe og vann, bruk håndsprit der såpe og vann ikke er tilgjengelig)
  • holde avstand (1-2m) til alle du har rundt deg
  • bruke munnbind når du er på steder der du ikke kan opprettholde avstand
  • Hver oppmerksom på hvor du har hendene dine. Ikke ta på alle varene i butikken
  • Har du hoste? Sår hals? Feber? Tungpustet? Forkjølelsessymptomer?
    • HOLD DEG HJEMME!
    • Vurder koronatest

Vi skal vinne denne kampen, men alle må bidra. Vi kan ikke sette oss ned å vente på at en vaksine skal ordne opp. Det tar tid.

Nå vil jeg at du setter deg inn i de oppdaterte retningslinjene og følger dem! Vis respekt for den jobben som legges ned i å minimere smittespredning, vis respekt for den jobben helsepersonell legger ned i institusjoner rundt i Norges land.
Bli hjemme, nyt høstens stormer. Se en god serie.
Det kommer tidsnok en tid der vi igjen kan gå på fest uten bekymringer.

FHI sine anbefalinger finner du her

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.