Vi må snakke om håndhygiene

I mars fikk vi alle en påminnelse om hvor nøye vi skal være med håndvasken eller håndspriten. Nå har det gått et halvt år, men det slurves fortsatt.
Vi sykepleiere har gått igjennom uttalige timer med håndvask i jobben vår, vi har det i ryggmargen. Jeg håper hvertfall at vi har det.
Jeg mener vi må dele kunnskapen vi innehar med de vi har rundt oss slik at vi alle kan være helt trygge på at vi utfører håndhygiene på riktig måte.
Jeg ser fortsatt en del bruk av engangshansker i butikkene, uten håndsprit, men med hansker som er borte på alle varene i butikken. Slike tilfeller kan potensielt spre masse smitte! Jeg sier ikke at man ikke skal bruke engangshansker, men det er noe med måten vi bruker de på. Jeg er sikker på at vi senker guarden vår når vi bruker hansker. Vi føler oss trygge på at hanskene beskytter oss når det egentlig ikke er tilfelle. God håndhygiene kreves selv ved bruk av hansker.
Jeg føler meg tryggere dersom fokuset er på god håndhygiene fremfor hanskebruk. Da ser jeg bort ifra tilfeller der man helt åpenbart skal bruke hansker.

Jeg opplever at personer uten helsefaglig bakgrunn ikke stoler fullt og helt på at smittevernsrådene fra myndighetene er gode nok. Det er de! Smittevernsrådene befolkningen får er de samme som helsepersonell har fulgt i en årrekke allerede!
Du kan stole på at det er bra nok! Det utprøvd, testet og forsket på lenge.

Jeg har valgt å lage en video om bruk av hånddesinfeksjon. Når vi er ute blant folk er hånddesinfeksjon det som er lettest tilgjengelig, men rådene er de samme som for håndvask. Men jeg påpeker et par viktige punkter i videoen.


Del gjerne videre med de som måtte ha interesse av det.
Følg meg gjerne på youtube-kanalen min Sykepleier-Blogg.

Trykk her for informasjon og råd om håndhygiene hos Folkehelseinstituttet.

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.