Munnbind? Eller ikke munnbind?

Pandemien er fortsatt i full blomst selv om Bent Høie i skrivende stund holder pressekonferanse der han forteller at vi ikke lenger har en stigende smittetrend. Det er bra! Veldig glad for det. Men det er ikke mange dagene siden pipa hadde en helt annen lyd, myndighetene bråsnudde i spørsmålet om munnbind. Noen av dere husker sikkert at munnbind ble dømt nord og ned tidligere i vår? Man var redd det ville bidra til økt smitte. Nå har myndighetene trua på at dette klarer vi og har innført munnbind på offentlig transport og ellers hvor mennesker oppholder seg tett i Oslo og Indre Østfold.

Jeg har også gått til innkjøp av munnbind, men jeg har litt delte meninger rundt bruken av det. Munnbind brukt riktig kan være effektivt mot å stoppe spredning i tillegg til håndhygiene og avstand. Jeg håper at befolkningen forstår at håndhygiene og avstand er første prioritet og munnbind et tillegg.
Vi har fått streng beskjed om å ikke bevege oss ute blant folk dersom vi har symptomer, men kan munnbind føre til at mennesker som er syke beveger seg utendørs allikevel? At man tenker at det er greit så lenge man har på seg munnbind? Jeg føler på en falsk trygghet. Munnbind er et synlig tiltak som gjør noe med folks tankesett. Selv tenker jeg når jeg ser folk med munnbind at yes, bra. De tar smittevern på alvor. Men er det tilfelle? Tar alle som bruker munnbind smittevern på alvor eller gjør vi bare som vi blir fortalt?

Å ta på seg et munnbind er heller ikke helt rett frem.
Du skal ta minst mulig på det, forme bøylen over nesen, ta strikkene bak ørene, ferdig. Hendene skal sprites før og etter munnbind er påsatt.
Tar du på munnbindet skal det byttes.
Tar du av munnbindet skal det byttes.
Drar du munnbindet ned på haken skal det byttes.
Jeg mistenker at det syndes en hel del her.
Jeg skjønner det godt jeg, at folk tar seg mer til fjeset når de har munnbind på. Det er tidvis ubehagelig, det gnager, det er varmt og det klør. Befolkningen må være bevisst på hvor de har hendene sine og heller sprite hendene en gang for mye enn en gang for lite. Er man usikker på om munnbindet burde skiftes, så skifter man det!

Jeg føler jeg som sykepleier har et samfunnsansvar for å opplyse befolkningen om disse tingene. FHI har vært flinke de, laget plakater og filmer som viser hvordan munnbind skal brukes. Men noen må fortelle befolkningen hvor utrolig viktig det er at det brukes på rett måte!

Munnbind brukt feil kan potensielt gjøre mer skade enn nytte.

– Sykepleier-Blogg

Jeg skal gjøre mitt for å opplyse de jeg har rundt meg. Gjør det du også.
Vær kompis og si ifra dersom du ser noen ta seg i fjeset, be de bytte munnbind og sprite hendene. Da er vi på vei mot noe bra.

Når det gjelder prissetting på munnbind så må jeg si det er hårreisende. Et tiltak som skal bidra til mindre smittespredning skal ikke bare være for de få.
 Ikke alle har mulighet til å bruke så mye penger på tiltaket. Skal vi virkelig få økte forskjeller i samfunnet fordi smittespredning skjer primært hos de som har minst? Dårlig deal spør du meg.
Heldigvis er ansiktsmasker å få tak i til fornuftige priser, men her må man være påpasselig med hva slags stoff de er laget av.
Ikke alle stoffer er egnet til ansiktsmasker. Det skal være et stoff som er tettvevd og dobbelt sydd. Ekstra bra er det hvis de har en egen lomme til filter eller lommetørkle. Noe å tenke på før man syr selv eller går til innkjøp.

Og en siste bønn fra meg: Ha for all del munnbindet over nese og munn. Munnbind er overflødig dersom du kun har det over munnen. Det blir litt som å ha bokseren kun over pungen hvis du skjønner hva jeg mener 😉 Gir ikke så god beskyttelse mot vær og vind det akkurat.

Kort oppsummert; Jeg er nok for bruk av munnbind, forutsatt at det brukes på korrekt måte.

Er du usikker på bruken? Bli opplyst hos FHI, les informasjonen som er lagt ut.  

Her finner du FHI sin veileder i bruk av munnbind


Se gjerne videoen jeg har laget om riktig bruk av munnbind.

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.