Vi skal være stolte av det norske helsevesenet

Man hører alt for ofte at vi ikke har et godt nok helsevesen. Vi må slutte å snakke om hvor lite bra det er, og heller se på konsekvensene hvis det var enda dårligere. 

Jeg har lest en rapport om helsevesenet i USA, Norge og ti andre land. Norge havner ganske langt ned på lista, på 7. plass faktisk. Ikke spesielt bra med andre ord. Men USA havner på sisteplass, ikke så rart kanskje, men det er USA vi bruker som mal i alle diskusjoner og forbedringsmøter i helsevesenet. Jeg har ihvertfall ikke vært på et møte der det diskuteres nye modeller og reformer, som ikke kommer fra USA. Urovekkende.

Helsevesenet i flere land rangert

Jeg må i samme åndedrag si at jeg ikke er spesielt for privatisering av helsevesenet. Vi har et godt, fundamentert helsevesen, som ikke trenger å byttes ut, men det må ryddes opp i «barnesykdommene.» For det er ikke fullkomment, vil sikkert aldri bli det heller. Og lange ventelister og flere sykehjemsplasser må gjøres noe med. Vi har private tilbud, men de trenger ikke bli flere.
De som har råd til det benytter seg av det private. Men det skal ikke være nødvendig for et kreftsykt menneske og måtte betale i dyre dommer. Personen skal få behandling, og det fort. Hvis jeg ikke tar helt feil er det vel noe i regelverket som sier at de skal ha diagnostisering og behandling innen en måned? Arrester meg hvis jeg tar feil.
Det offentlige helsevesenet vi har her må forbedres, det må bevilges mer penger og det må prioriteres riktig. Ingen enkel jobb det altså.

 

internasjonalt helsevesen

Jeg er så glad for at jeg kan gå til legen, og betale en egenandel på under 200 kroner. Jeg er så glad for at jeg kan bli innlagt på sykehus og bare gå derfra den dagen jeg er frisk. Ingen krever inn penger. Bare mennesker som setter pris på at du er frisk, og som vinker deg av gårde.

Hadde jeg bodd i USA hadde jeg gjort som sikkert mange amerikanere, unngått i det lengste å gå til legen. Jeg leser om flere og flere som er på randen til å gå personlig konkurs, og om helseforetak som skal «tyne» penger ut av folk. Bl. a. ved å la folk ta opp sykehjemsplasser til eldre, hjernedøde som har lagt på respirator de siste fem årene.

En mann har skrevet om forskjellene, du kan lese hans historie og vinkling her på NRK Ytring. Den traff meg mitt i hjerte, og inspirerte meg til å være stolt av det vi har og heller bidra til en utvikling i et system som allerede fungerer.

Hver dag er jeg så glad for at alle mine pasienter, uansett fattig eller rik, får samme behandling til enhver tid. Og det er noe vi må spille videre på. Nye modeller og strukturer hentet fra USA har jeg svært liten tro på i lengden.
Vi må være stolt av vårt eget system og utarbeide systemet slik at det kan bli enda bedre!