Velkommen til yrket, nyutdannede sykepleiere!

I disse dager uteksamineres det til sammen et par tusen sykepleierstudenter fra 28 forskjellige studiesteder.

Nå har dere kommet i gjennom tre år med store mengder teori, og forhåpentligvis noen gode og lærerrike praksisstudier.  Noen av dere har kanskje levert bacheloroppgaven allerede, andre har kanskje et par uker igjen. Er det ikke deilig? Deilig å kjenne på mestringsfølelsen? 

Personlig syntes jeg ikke bachelorskrivingen var det morsomste, jeg koste meg med det, men det var en ubeskrivelig deilig følelse å levere den. Men det er noe skummelt ved å levere den også, nå er studietiden forbi og man må stå på egne ben i et yrke som krever mye av deg. Det kan ikke sammenlignes med f.eks jobben jeg hadde før studiene, butikkjobb.

Dette er noe nytt, og litt skummelt. Og det tror jeg er viktig å kjenne litt på. Det skal ikke være lett, man må ha utfordringer, slik blir vi bedre.

Mange har sikkert allerede fått sommerjobb, enten ved et av landets mange sykehus eller i kommunen. Og om få uker får dere autorisasjonen deres også, da først er dere virkelig sykepleiere! Tiden før autorisasjonen kommer er det greit å kunne bruke på opplæring.
Et lite råd: Bruk opplæringstiden godt! Spør, spør og spør litt mer. Det får dere igjen for senere. Og ikke minst, vær litt frempå. Og les deg opp på teori. Det er tross alt ikke mange ukene til du skal kunne gå alene som sykepleier.

Men, ikke tenk at du skal kunne alt. Ikke tenk at du skal takle alt. Og for guds skyld, føler du deg utrygg på noe, spør om hjelp så får du det.

Vi som skal ta i mot nyutdannede har også et ansvar her. Vi må være åpne for spørsmål og veiledning når det trengs, noen støttende ord og råd når det trengs. Vi må bidra til at de som nå kommer ut vil føle seg trygge i yrkesutøvelsen. Gi de en følelse av at de mestrer.

Selv syntes jeg ikke det var noe gøy og være nyutdannet. Følte jeg ikke kunne noe, måtte lese meg opp på en del. Læringskurven var ekstremt bratt, og det kommer den til og være for de aller fleste.

Det er når du starter å jobbe som sykepleier, at du lærer ble jeg fortalt en gang. Ta med dere det.

Jeg skal hvertfall gjøre mitt beste for at de nyutdannede skal føle seg godt ivaretatt der jeg arbeider. Og jeg skal bidra til å gjøre den første sommeren deres som sykepleier, den beste.

Og sist, men ikke minst. Gratulerer og velkommen!