Taushetsplikt- tidvis en utfordring

I dag kom jeg over denne artikkelen fra NRK.

Det er nok flere der ute med meg, som vet at det ikke alltid er like lett å holde taushetsplikten. Dette gjelder nok spesielt i sykehus med flersengsstuer, men sikkert også andre steder.


Bildet er fra google.no

Der jeg arbeider har det vært et stort tema hvordan vi skal kunne ivareta taushetsplikten under legevisitten til alle pasienter. Det er ikke så vanskelig og skjønne at en gardin i mellom sengene ikke er lydisolerende, og andre nysgjerrige pasienter har ingen problemer med å høre hva som blir sagt.

Et alternativ er selvfølgelig å ta pasientene inn på et samtalerom, men det tar unødvendig mye tid og hva med de pasientene som ikke kan gå?

Universitetssykehuset i Stavanger (SUS) hadde løsningen. Øreklokker med radio. Og dette er et tiltak vi har benyttet oss av der jeg arbeider også. Det ser sikkert litt teit ut, men det virker som bare det. Personlig har jeg bare godt å si om disse. Noen pasienter liker det ikke, men de aller fleste pasientene stiller seg også positive til tiltaket. Jeg har opplevd at pasienter forteller mer om seg selv og sin sykdom på legevisitten, kontra tidligere da sykepleierne sto for videreformidlingen av den informasjonen.

Jeg stiller meg positiv til tiltaket, og håper flere kan adoptere det til sin arbeidsplass!

Hva gjør dere på din arbeidsplass for å ivareta taushetsplikten? Svar gjerne i kommentarfeltet!