Sykepleierstudent- ikke glem taushetsplikten

Taushetsplikten gjelder fra du signerer kontrakten ved første praksiskperiode. Det finnes ingen unntak.

Som sykepleierstudent møter man på mange situasjoner og utfordringer gjennom praksisperiodene. Noen trenger man å prate med andre studenter om, andre vil man kanskje holde for seg selv. Noen blogger, andre tar bilder. Uansett så er det viktig å huske på at taushetsplikten skal overholdes uansett.
I dagens samfunn er det fort gjort å få lyst til å dele ting du har opplevd på sosiale medier, men tenk over hva du deler. Ikke alt egner seg i sosiale medier.

Det gjelder også for studenter på utveksling.

Social media communication concept
Hentet fra google.no

Jeg har selv sett under studietiden, flere som deler på sosiale medier hvordan de har det i praksis, og det er i og for seg ikke ulovlig. Det har med hvordan det deles. De fleste utdanningsinstitusjoner oppfordrer også studenter på utveksling til å skrive blogg, ta bilder og fortelle om hvordan de har det på utveksling. Slik at andre, ved en senere anledning kanskje gjør det samme.
Når lærerne ved institusjonene oppfordrer til det, har man sett tidligere at det fort kan bli kluss i reglene.

Det er ekstremt viktig å huske på at taushetsplikten gjelder også i utlandet. Jeg har lest blogger og sett bilder om pasienter på andre kontinenter, bli omtalt ved navn, ansikt og sykdomsbilde på en blogg eller lignende som er åpen for alle på internett. Det skal aldri forekomme. Taushetsplikten vår er ikke nasjonal, den er internasjonal.

Husk at du skal fremme deg selv som profesjonell sykepleier(student) og man skal bidra til et tillitsvekkende bilde av sykepleieryrket. Dette er også noe som NSF Student har vært opptatt av. De har laget en slags «vær varsom»- plakat som du kan lese her.

Du skal ikke slutte å være på sosiale medier, men vær varsom og tenkt deg godt om. Det er mitt beste råd. Det gjelder jo egentlig alle, ikke bare studenter. Men jeg trekker frem studenter her fordi det er de som er mest aktive.

Så, ikke noen skjennepreken, bare noen tips! Sikkert en del som har tenkt seg på utveksling til høsten.