Snart sykepleier- hva forventes av deg?

Nå er det ikke lenge før et nytt kull med nyutdannede sykepleiere skal ut i jobb. Bare siste innspurt på bacheloroppgaven, så er du overlatt til deg selv og arbeidslivet. For ett år siden var det meg. Og det var ekstremt skummelt. Derfor tenkte jeg å skrive litt om akkurat det.

De fleste starter i en sommerjobb etter endt utdanning. Det er en god måte å få en fot innenfor det fagfeltet du ønsker videre jobb i, og jeg anbefaler alle å tenke på det når det søkes sommerjobb. Tenk litt lenger enn bare sommermånedene. Prøv å finn en jobb du kan vokse i og muligens få en fast jobb i senere.

Den første anbefalingen jeg vil komme med er å starte så tidlig som mulig i den nye jobben, gjerne noen uker før du faktisk skal begynne der som sykepleier. Selv startet jeg med opplæring to uker før alle andre, fordi jeg ville være godt forberedt og fordi jeg visste at på sommeren skal de som arbeider der fast ha ferie, og det er lite sykepleierressurser da.
Mange nyutdannede er nok fulle av nerver, og forventninger. Det er skummelt og det er krevende og være ny. Det er det i alle jobber. Her er det viktig at du ber om en god og grundig opplæring, og spør alle kollegene dine, helst til de begynner å blø ut av ørene.

Noe jeg hørte ofte i fjor var at: Du er ny, og vi forventer ikke at du kan alt, men vi forventer at du spør og prøver å finne ut av ting. Og det vil jeg at dere nyutdannede også skal huske på fremover. Det er nå du virkelig skal lære. Og læringskurven er ofte bratt. 

Noe virker kanskje dumt å spørre om, om igjen og om igjen, men er det, det som skal til for å gjøre deg trygg så er man nødt.

En annen anbefaling jeg har er å lese seg opp på de sykdommene og situasjonene man har størst sjanse for å komme i nærheten av. Selv jobbet jeg på en hjerteavdeling etter utdanningen, så da leste jeg meg opp på hjertesykdommer, diverse inngrep som gjøres og situasjoner som kunne oppstå. Det trygget meg veldig i yrkesutøvelsen min, for jeg hadde fersk basiskunnskap.

Og en siste ting. Be om å få være med på inngrep, når du har en pasient som skal til en undersøkelse eller hva det måtte være. Min opplevelse er at arbeidsgiver ser på det som utelukkende positivt at man vil være med, og aldri har jeg opplevd at de sier nei. Viser man interesse har man også større kjangs for å bli tilbudt jobb på samme arbeidsplass etter sommerferien er slutt.

Og med det vil jeg ønske alle lykke til som sykepleiere! Dere vil gjøre en storartet jobb. Gleder meg til å bli kjent med flere av dere.