Norges eldste behandles på lik linje med innsatte.

Dette innlegget er skrevet etter at jeg leste artikkelen «De kommer ikke ut i frisk luft en gang». En artikkel som handler om forholdene i fengslene. Det provoserte meg litt, så derfor valgte jeg å skrive et innlegg som sikkert vil provosere en del. Men av og til må man sette ting på spissen for og få frem et poeng. 


fengsel eller sykehjem

 

I de siste dagene har det pågått en diskusjon om levevilkårene til innsatte i norske fengsler. Det rapporteres om innsatte som har sittet på isolat i flere uker, måneder kanskje til og med år. Innsatte som ikke får lufte seg i luftegården.

Jeg hører ikke en eneste en snakke om levevilkårene til landets eldste borgere som er plassert på landets mange sykehjemsinstitusjoner. Jeg er selv sykepleier, og jeg har selv opplevd at eldre sykehjemsbeboere ikke får komme ut i frisk luft på ukesvis. Hva gjør det med et eldre menneske? Fører det til økt livskvalitet? En ting er sikkert, de har ikke gjort noe ulovlig.

Dette er spørsmålene vi må stille oss i debatten. Det skal ikke handle om økonomi, men verdighet og livsglede. Det må personene i sine høytragende stillinger forstå.

Man kan se de eldre mister gnisten i øynene. De får ikke nok stimuli, ingen sanseinntrykk. Kanskje har de en og annen beboer å snakke med, eller en ansatt. Hva hjelper vel det. De er tatt ut av sitt eget hjem, fordi de ikke klarer og være hjemme lenger, trenger ofte tilsyn. De har fått utdelt et rom som er deres hjem, men det blir det aldri. Mange er så dårlig til beins at de er avhengige av at en pleier er med de ut. Hvis en beboer spør om en pleier kan bli med ut, er det ikke bestandig en kan. Mangel på ressurser, rett og slett. Ja, da går det brått uker og dager mellom hver gang de får frisk luft.  Og er det et punkt i livet det aldri skal være ressurser som setter stopper for å leve livet, så er det når man blir gammel!

Regjeringen sier de skal bruke «millioner» på kriminalomsorgen. Det gjør meg forbanna. Vi har verdens beste fengsler. Dette har faktisk blitt påpekt utenfor Norges grenser.

Men eldreomsorgen er ikke noe særlig å skryte av. Regjeringen lover og lover, men ingenting blir tatt på alvor. Det kommer en eldrebølge snart som vi ikke kommer utenom, det må tas noen grep, og de må tas nå! Vær så snill, slå et slag for eldreomsorgen! 

 

Denne ble opprinnelig sendt til NRK Ytring, men siden de ikke fant plass til mitt innlegg valgte jeg å publisere det her.