Like legemidler- på liv og død

Jeg leste en artikkel på NRK sine nettsider, de av dere som følger meg på facebook har sikkert sett at jeg har linket til den. Hvis ikke er linken her.

Den viser at siden i fjor sommer har det blitt innrapportert 50 hendelser der pasienter har fått feil medikament. «Dette er bare toppen av isfjellet,» sies det. Ja det tror jeg også.
Det er veldig mange like legemiddelnavn og noen ganger går det  rimelig fort i svingene og feil skjer. Men da tenker jeg det er meget viktig at man melder avvik, også på seg selv hvis nødvendig. Det er bare slik man kan gjøre systemet bedre. 50 hendelser synes jeg er lite. Det må da skje flere tilfeller enn dette? MIn arbeidsgiver oppfordrer alle til å skrive avvik, det håper jeg det gjøres andre steder også.

I noen tilfeller kan forveksling av medikamenter være livsstruende, og det må unngås at det skjer. Det foreslås bedre merking av medikamentene, jeg foreslår bedre opplæring også jeg.
Som sykepleier må du lese hva som står på medikamentet og kunne vite hva noen legemidler er for. Hvis ikke skal det undersøkes, eller dobbelsjekkes først. Det skal også sies at noen leger skriver veldig utydelig på medisinarket, og jeg opplever daglig at jeg må tyde og spørre andre om hva som egentlig står. Er det en medisin jeg er usikker på venter jeg med å gi den til legen har sett på det. En regel jeg har laget for meg selv.

Også er det dette med legemidler som det står retard på. Det er andre regler for hva som kan gjøres med medikamenter som det står retard bak, de kan f.eks ikke knuses. Noen kan f.eks ikke byttes med et synonympreparat. Mange nyutdannede er ikke klar over dette og lærer dette når de starter i jobb. Her tenker jeg skolen og praksisplassene har en jobb å gjøre. Opplæring, opplæring, opplæring.

Det aller viktigste, er som jeg har sagt, å melde avvik når de skjer. Også på seg selv. Det er kun på den måten man kan lære, og det er kun på den måten at de som sitter høyere opp i systemet ser at det er noe som må tas tak i. Uten avvik tror man jo at alt er greit. Jeg har opplevd i praksis at arbeidsgiver har sagt til sine ansatte at man ikke skal melde avvik. Jeg fikk hakeslipp. Og siden har jeg vært meget nøye under utdanning og etter jeg startet i jobb, på å melde avvik. Ingen er perfekte, vi er mennesker alle sammen. Vi må alle lære av våre feil.