Kun tredje hver helg. Forlanger vi for mye?

Som noen kanskje vet er NSF (Norsk Sykepleierforbund) stevnet av arbeidsgiverforeningen Spekter. I forbindelse med det kom jeg over denne artikkelen, og den fikk meg til å tenke. Forlanger vi sykepleiere for mye? Burde vi godta mer helgearbeid?

Fra meg er det et blankt nei. 

Jeg jobber tredelt turnus, dvs dag, kveld, natt, og tredje hver helg. Jeg jobber 75%, og jeg beundrer de som klarer å jobbe 100% tredelt. Jeg har forhørt meg litt med noen kollegaer som arbeider 100%, og den uken de arbeider helg har de én fridag. En eneste en.  De andre ukene har de fri helgen, såklart.
Se for deg at uka du jobber helg kan se slik ut: Mandag kveld, Tirsdag dag, Onsdag fri, Torsdag dag, Fredag natt, Lørdag Natt, Søndag Natt. Også starter neste uke med f.eks Mandag kveld, og du har ikke fri før Fredag kl. 15.00. Slitsomt sier du? Jepp.

Prøv å forestill deg å arbeide slik, forskjellen er at du arbeider annenhver helg istedet. Da har du uke 1 med tre dager fri, og uke 2 med en dag fri, gjennom hele året. Er det rart det er mange som ikke vil arbeide mer enn 75%? Nei. 

Å være sykepleier, eller annet helsepersonell er krevende arbeid, både fysisk og mentalt. Selv ønsker jeg å kunne være i yrket til jeg går av med pensjon. Det gjør jeg hvis jeg kan fortsette i 75% stilling. Med en 100% stilling kan du bare drømme om at hvertfall jeg får til det. Og det er synd at det skal være slik.

Hva med fritid? Det hadde det vært særdeles lite av. Selv har jeg en samboer som normalt, har en 8-16 jobb. Men med noen utenlandsreiser og diverse innimellom, blir det til at vi ikke hadde sett hverandre så mye hvis jeg hadde jobbet i en større stillingsprosent. Han har fleksitid så når jeg har friperioder i min nåværende turnus, finner vi på noe, reiser en plass. Vi er mennesker som er avhengi av å ha et sosialt liv. Vi er nok ikke alene om det.

Vi er kansje noen luksusdyr, men skal det ikke være lov å ha det litt komfortabelt? Jeg vil påstå at det vil bidra til større trivsel på jobb og til at man klarer å stå i jobben sin lengst mulig.

Syter og klager vi sykepleiere for mye? Livet skal da vel ikke kun handle om arbeid?