En nattevaktskildring

Jeg har skrevet noen generelle innlegg om nattevakter. Det har blitt etterspurt et innlegg om hvordan jeg synes det er å arbeide natt. Her kommer det!

 Personlig synes jeg det er ålreit å jobbe netter. Det er stille og alt går i et roligere tempo. Nå er jeg et skikkelig ordentlig B-menneske, noe jeg er ganske sikker på er en stor fordel.
Å starte på jobb i ni-ti-tiden er etter min mening ganske deilig. Da har jeg fått hele dagen til å sove lenge, gjøre husarbeid, spise middag og ha en rolig ettermiddag/kveld med samboeren. Da er alle mine sosiale parametre fylt opp og klar til å brukes opp i løpet av natta. En nattevakt er vanligvis litt lenger enn en normal dagvakt. I mitt tilfelle er den på ti timer. Det høres nok mye ut, det synes jeg også at det var i starten. Men når klokka runder midnatt, går tida så fort at du knapt rekker å knipse med fingrene før klokka er syv. Slik føles det.
Det aller beste med å jobbe natt, er den ufattelig fantastiske følelsen man får i kroppen når det er tid for å overlate skiftet til dagvaktene. Jeg sitter i bilen på vei hjem, sliten og litt trøtt med en euforisk følelse av frihet. Det gjør meg lykkelig å se alle bilene som er på vei til arbeid, som står i kø, har dårlig tid og generelt stresser. I motsatt retning er jeg, med et smil om munnen, ingen kø foran meg. Kan bare tøffe hjem i eget tempo.  Deilig.

Så kommer man hjem, litt mat i kroppen før man hopper til sengs. Klokke setter jeg sjeldent på, for skal jeg på ny nattevakt, sover jeg til jeg våkner. Jeg synes både en og to netter er behagelig, og plager meg ikke nevneverdig. Men natt nummer tre kjenner jeg på kroppen at alt den helst vil i hele verden er å sove. Derfor er min grense på tre netter etter hverandre.

Her burde man sette en grense for seg selv. Jeg var åpen og ærlig om det på intervju, og det godtas veldig ofte. Arbeidsgiver er ikke interessert i at arbeidstaker skal slite seg ut. Er det en arbeidsplass med godt miljø og en god ledelse så blir det satt pris på at man sier i fra.

Hvordan synes du det er å jobbe netter?