Brillebruk- utfordrer det smittevernet?

For en tid tilbake leste jeg en undersøkelse gjort av noen operasjonssykepleiere som kartla bruken av briller på operasjonsstuen. Det fikk meg til å tenke på egen bruk av briller i pasientnært arbeid. 

briller hygiene

I utdanningen lærer man hvordan man skal vaske hender på best mulig måte og man lærer hvordan man skal håndtere smitte.
Da jeg stilte spørsmålet om jeg kunne ha på meg brillene når jeg skulle inn på et smitterom, fikk jeg et uforstående blikk tilbake. Selvfølgelig kan du det! Du må jo se hva du gjør.
Når jeg prøvde meg på å si at de måtte vel desinfiseres de også på lik linje med hendene mine, fikk jeg beskjed om at det ikke var så nøye. Rart, tenkte jeg.

Da jeg leste undersøkelsen jeg har linket til over tenkte jeg, ikke ett minutt for tidlig. Det er på høy tid at det påpekes.
Jeg har stilt meg undrende til at det ikke er innarbeidet en rutine for desinfeksjon av briller tidligere.

Selv har jeg brukt briller fast i fem år, og det blir nok mange år til. Som alle vet blir ikke synet akkurat bedre med tiden.  Linser har jeg forsøkt på jobb, men på grunn av tørr luft er det uaktuelt.

Nå ser ikke jeg så dårlig at jeg ikke klarer meg uten. Så siden jeg startet som sykepleier har jeg lagt fra meg brillene mine på utsiden av smitterommet. Et greit tiltak for meg, da vet jeg at det hvertfall ikke er brillene mine som fører med seg smitte fra det rommet. Jeg gjør det nesten uavhengi av hvilken smitte det er. Jeg har ingen garantier for at brillene mine blir uberørte når jeg er der inne.

Jeg stiller samme spørsmålene som forfatterne i undersøkelsen. Det er utarbeidet smittevernrutiner for bruk av arbeidstøy, smykker og piercing. Det er bestemmelser for negler, hår og skjegg. Alt er tenkt på, bortsett fra briller. Hvorfor ikke? Er det fordi det er en nødvendighet og noe man ikke kan pålegge noen og ikke bruke?
Har man bare lukket øynene for brillebruken?

For alt jeg vet kan brillene mine bære på like mange bakterier som både neglene og smykkene mine. 

Jeg forstår at man må bruke briller, og jeg forstår at man må bruke sine private briller. Men et så enkelt tiltak som å desinfisere brillene, på samme måte som hendene må da gå an. Det er billig og kan muligens forhindre unødvendige infeksjoner.
Noen har også snor på brillene sine. I mine øyne hører det ikke hjemme i pasientnært arbeid. Tar du av deg brillene og lar de henge rundt halsen er det nesten bombesikkert at de kommer borti pasient eller utstyr.

Jeg er ikke i tvil om at briller må være en smittekilde. Og jeg skulle ønske at hygienesykepleierne gjennomførte noen undersøkelser på akkurat dette. Det er fortsatt mange sykehusinfeksjoner og briller er nok ikke den aller største smittekilden. Men det er en smittekilde mange bærer med seg i dagens helsevesen. Og det finnes tiltak. Man kan ikke bare lukke øynene for muligheten for smitte, selv om brillene er en nødvendighet for mange.

Gjør heller det beste ut av det.

briller

Desinfiserer du brillene dine etter du har vært inne på smitterom? Finnes det bedre tiltak for å forhindre smitte? 
Tenker du over hvor ofte du egentlig dytter brillene lenger inn på nesa i løpet av en arbeidsdag?