Vaksinering- en bølge av motstand eller uvitenhet?

De siste ukene har det vært et økt fokus på vaksinasjon av barn og hvorfor noen velger å ikke gjøre dette. Jeg kaster meg på bølgen og skriver litt om saken jeg og. 

Et økt fokus på vaksinasjon ble det etter svineinfluensavaksinen kom på markedet i 2009 og  noen fikk bivirkninger av denne. Gunnar Tjomlid har holdt foredrag om temaet og en twitterkompis skrev i går innlegget «Vaksinemotstandere vil ikke bidra til flokkens immunitet.» Et godt skrevet innlegg forøvrig.

Sjeldent har jeg hørt så mye snakk om vaksiner og motstand mot vaksinering som de siste ukene. Og det virker som at det blir større og større motstand mot vaksinering. Jeg stiller meg undrende til motstanden. Ble ikke vaksinering innført som en beskyttelse mot farlige sykdommer og fremtidige epidemier?

Sosial- og helsedepartementet har fastsatt vaksinasjonsprogrammet, og enhver kommune skal tilby sine innbyggere vaksinasjon.
Vaksinasjon er frivillig, men alle norske barn har rett til å bli vaksinert og få den beskyttelse vaksinen i programmet kan gi (jfr. Smittevernloven §3-8).

Vaksinering har pågått siden rett etter andre verdenskrig. Vaksine mot tuberkulose kom først allerede i 1947, DTP (difteri, stivkrampe og kikhoste) vaksinen kom allerede i 1952 og vaksine mot polio kom rett etter i 1956. Etter dette kom vaksine mot meslinger, røde hunder, MMR og mange flere som perler på en snor. (NHI.) De kom av en årsak. Dette var sykdommer som var et problem å få bukt med, nye tilfeller blusset stadig opp og det er alvorlige sykdommer med alvorlige komplikasjoner.

Hvorfor så mye motstand?
Det er stor innvandring i Norge, og flertallet av disse er ikke vaksinert. Som sykepleier ser jeg flere og flere som blir innlagt som har eller har hatt enten polio, tuberkulose og kikhoste. Dette er heller ikke bare innvandrere, men også eldre nordmenn.
«Man vaksinerer for å beskytte flokken.» skriver Christer (@krikkert) i aftenpostens innlegg. Jo flere i flokken som ikke er vaksinert jo svakere blir flokkimmuniteten.
Det finnes personer som ikke kan vaksineres, hovedsakelig på grunn av autoimmune sykdommer eller allergi. For disse menneskene er det alfa og omega at resten av flokken er vaksinert.

barnevaksinasjon

Jeg har snoket litt rundt på nettet etter informasjon om hvorfor motstand mot barnevaksinasjonsprogrammet er så stort. Flere peker på årsaker som: en større utbredelse av ADHD og autisme hos barn. Da lurer jeg på, hvordan vet man at vaksinasjonsprogrammet har skylden? 
Personlig tror jeg ikke at det har blitt en økt utbredelse av ADHD eller autisme i samfunnet. Vi har mer kunnskap om ADHD og autisme enn før, og flere ressurser i skole- og helsevesenet til å plukke opp symptomer og tegn hos barn på disse sykdommene. ADHD og autisme var det ingen som snakket noe særlig om før, det var tabu. 

Jeg har også hørt vaksinasjonsmotstandere mene at vaksinene vi gir barna våre er fulle av kvikksølv. Nei, dette stemmer ikke. Det kan jeg bekrefte via denne siden. (Folkehelseinstituttet.)

Altså, barna våre har en rett til å bli vaksinert. Vil vi ikke våre barn det aller beste? Jeg har hørt motstandere si at «det er bedre om de bare får sykdommen og kjemper seg igjennom den, da blir immunforsvaret sterkt.» 
Har du sett et tilfelle av polio? Har du sett et tilfelle av røde hunder, stivkrampe eller tuberkulose? Du kan få være med en dag på jobb så skal jeg nok finne ett tilfelle eller to til deg. Tro meg du ønsker ikke dine barn så vondt.

Hva kan vi som helsepersonell gjøre for å gi bedre informasjon om viktigheten av vaksinasjon til befolkningen? Er ikke den informasjonen vi gir god nok? Det er hundre prosent frivillig å vaksinere, men har alle blitt godt nok informert om hva de forskjellige sykdommene innebærer? Vet alle om alle konsekvenser ved å utelate vaksinasjon?

Flere sykdommer som tidligere har vært utryddet er faktisk på vei tilbake. Man ser en oppblomstring av sykdommer som meslinger, røde hunder og faktisk tuberkulose. Det hjelper nok heller ikke på at BCG-vaksinen ble tatt ut av skolevaksinasjonsprogrammet i skoleåret 2009/2010. (NHI.)

Ikke er jeg forelder og ei heller jordmor eller helsesøster, så hvilken informasjon som gis er jeg usikker på. Men jeg er sikker på at jordmødre og helsesøstre har en ekstremt viktig jobb å gjøre her. Nybakte foreldre må opplyses og informasjonen man får fra kvalifisert helsepersonell være den viktigste kilden til informasjon.
Det finnes mye informasjon på verdensveven, men jeg sier som så mange andre, at du må slutte å tro på alt du leser fra diverse ymse nettsider.
Informasjonen du får fra helsepersonell med lang utdannelse innenfor fagfeltet trumfer alt du finner på nettet. 

 

 • Søsorama

  Halla søs. Veldig bra innlegg. Dette er en av mine hjertesaker selv.

  Noe av det som forbauset og forundret meg mest, da jeg begynte å pirke i denne saken, var hvor utrolig gærne vaksinemotstandere er. De driver med alvorlig nettmobbing, Rolf Erik Hanssen har blitt dømt for sine utrolig grove utsagn mot sine motstandere.

  De mener at dersom det kommer en vaksine mot ebola er denne mye verre enn selve sykdommen. En ting er sånne sykdommer som de aller fleste blir friske av, men ebola dør faktisk mellom 60 og 90 prosent. Jeg leste på et alternativforum at det kun er ukunnskap som dreper i vest-afrika, gi ofrene sølvvann og alle vil overleve. Sølvvann har ingen kjente virkeområder, og bruker du mye av det kan du bli helt sykt blå. Resten av livet.

  Enkelte i steinermiljøet (de ekte antroposofene) mener at sykdommer er transformerende og et gode for befolkningen. Og dør du, så er du uansett et svakt individ og burde ryddes ut. Snakk om sosialdarwinisme i praksis.

  Jeg kunne fortsatt i evigheter. Men jeg anbefaler deg å lese en tekst. Skal linke til den i en senere kommentar.

  Velkommen til galskapen!

  • Haha herregud for en klubb! Kommer det en vaksine mot ebola hadde jeg aldri lurt på om jeg skulle ta den. Og drikke sølvvann det gitt, se ut som en smurf resten av livet? Provoserende er det. Jeg skal lese linken!

 • Søsorama